Senaste inläggen

Av anette - 10 september 2013 12:16

  Och jag e väl mig lik   ..



Ja vad är det med mig egentligen när det gäller döskallar och apor   har inget direkt svar på det, ifall någon undrar *s*..


Händer fortf inte mycket här, känner att jag inte har nåt direkt att skriva om.. Mest varit elände detta året *s* gnällt och klagat över min hälsa och alla dess krämpor, och vet i fan om det är så mycket lugnare och bättre nu :)..


Men visst märker förändring till det bättre om min mage nu när jag är sjukskriven, magen är mycket lugnare och svullnar inte upp som jag vore höggravid.


Fortf svårt att äta, kramper och svullnad ibland, men går inte att jämföra hur den är på jobb, om jag äter eller inte..


Ska till dietisten för första g på torsdag tjohooo äntligen, efter många om och men och tjatat mig till det, hm att det ska vara så jävla svårt att få hjälp..


Så det blir en spännande dag :) och hoppas hon har tid med alla frågor, och funderingar.. Vet heller inte om jag ska dit fler gånger..


Får även hjälp med stresshanteringen, KTB vilket jag tycker ska bli skönt, få hjälp med hur jag ska hantera den vardagliga stressen som har flippat ut och blivit värre.. När jag ska dit vet jag inte än, men remiss till Eslöv är skickat i alla fall..


Fortf sjukskriven till den 18 sep, ska till Läkaren igen den 187e.. Ska väl fortsätta äta magmedicinen tror jag, men den hjälper bara när jag e hemma, så får väl höra med henne om det, och vilken andra tabletter jag kan prova mot magkatarren, de jag har hjälper inte heller..


Tänkt och pratat med läkaren om att det kanske är bäst att börja på deltid ibörjan och resten sjukskriven.. Tja vore skönt och tror det hade varit bra, men tänker jag på ekonomin så går det fan inte.. ( dilemma)


Vet ju att jag blir bättre med magen och ibs någon g, men det senaste året har det blivit värre, men på grund av stressen, så måste hitta sätt att tagga ner för fan :) både inre och yttre stress i längre period har väl påverkat..


Vissa saker som påverkar magen kan jag säkert ändra på, men vissa saker är svårt att ändra på, det är bara att finna sig i vissa saker och acceptera..


Byta jobb närmare min lilla by är väl ett mål som jag har, som kan minska stressen.. Men just nu finns här inga lediga tjänster..


Ekonomin är som den är hm , men den blir bättre eller faktiskt kanon om några år :) Så det är något att se fram emot..


Men det e tufft nu, känner mig faktiskt stressad nu *s* vet i fan hur det blir med pengar denna och nästa månad, nu när jag är sjukskriven..


Ska ju helst äta, betala hyra och räkningar, helt pengar till busskort oxå, annars kommer jag inte till jobb hm stress stress..


Men när det gäller hyran i alla fall, så har jag pratat med hyresvärden, så det är lugnt just nu på den fronten..


Det kan vara tufft att vara sjukskriven ekonomiskt när man är 2 vuxna som både har inkomst, men när man e själv, tja ganska tufft faktiskt.. Tröttsamt men inte fan tänker jag skaffa mig en man bara för fall i fall jag blir sjukskriven haha ..


Nä e nog ganska kräsen oxå på det planet, mycket som ska stämma in .. Känner att det är lugnt, och jag träffar honom när det är dags :) Tills dess ska jag ta hand om mig själv..


Inte sugen på att träffa nån nu i heller *s* inte så länge jag har problem med min ibs mage haha nä usch ..



Jaha då har jag inte gjort annat än gnällt ändå hm..


Oj kom på nu att jag måste nog ringa jobb denna v..  Har i Juli fått en viktig tid, och måste vara ledig då, svårt att få tid men det löser sig säkert..


Ska till Gynmottagningen i Eslöv då, undersökning, ta bort min spiral, och ta prover för övergångsåldern   som både jag och min Läkare misstänker *s* ska väl bara få det bekräftat haha usch vad hemskt! * tant Anette*


Känns konstigt :) att jag ska vara i övergångsåldern liksom haha tycker inte riktigt att det passar mig :) men men inte mycket att göra åt, bara acceptera typ..


Känns även bra att jag äntligen ska på mammografi , som jag bara skitit att gå innan när jag fått kallelse, korkat: svar ja, men nu ska jag gå i alla fall i Lund den 27 septeber..


Annars då hm tja, denna vecka, och nästa  blir en del telesamtal till myndigheter, papper att fylla i och skicka iväg..


Sen får jag se vad som händer efter nästa veckas läkarbesök, ska jag på deltid eller heltid direkt, kan inte fatta det beslutet just nu..


Att det ska vara så stressande med allt när man är sjukskriven, hm hemma delvis för stress, hm..


jaja får skärpa mig inombords att intala mig att allt fixar sig :) och bara ta en dag i taget, gjort vad jag kunnat med att förbereda mig ifall jag står utan pengar, vet inte om jag får hjälp ändå, men vet att jag gjort allt jag kan i alla fall..


Nä nu ska jag faktiskt ut på en promenad i min by :)


hasta la!!


Kommer lite egobilder på mig nu :)) får passa på att fotografera mig, så länge jag tycker jag ser hyfsad ut, enligt mig själv *s*



 









 












 





 

Av anette - 21 augusti 2013 08:46

 




För kan ju inte säga direkt att jag är upptagen *s* känns lite konstigt att att inte göra nåt direkt, mer än vardagliga sysslor..


Tycker om annars att vara igång både här hemma och på jobb, gillar den positiva stressen eller vad man nu kallar det för, är väl ganska så energisk som person, tror jag missuppfattas kanske ibland, att jag är stressad *s* men jag e nog bara sån..


Sen kan jag ibland stressa upp mig inombords, med alla borde, måste och jag vill, så kan det bli lite rörigt inombords..


Idag känns det lite jobbigt, skulle åkt iväg idag med en annan personal och en boende till Ystad, stugcamping. Skulle sova där i 2 nätter..


Såg fram mot detta jättemycket och var nyfiken på hur vår resa skulle bli :) och vår boende har vi inte åkt iväg med innan, så jag tyckte det skulle bli spännande och ett äventyr.


Men men personen i fråga kommer ju iväg ändå idag :) och det är huvudsaken, men känner ändå, fan jag ville ju iväg..


Sitter här nu med en kopp kaffe (pulver kaffe) hm inte druckit Zoegas på flera veckor *s* känns sorgligt haha druckit det sedan jag var typ 15,.


Men detta är skonsamare, kanske jag tar en , bara en kopp riktigt kaffe i helgen:)..


Igår tja lugnt här, var i byn och skulle ha fatt i en kopieringsmaskin *s* inte det lättaste här i byn hm, men visste att de hade en på biblioteket.


Kom dit visst för tidigt 11 40, öppnade inte förrän 12 och bara öppet 3 dar i veckan, nog sommartider kanske..

2 kr per papper, så det tyckte jag var lugnt. Kopierade läkarintyget, sen skickade det direkt till jobb och försäkringskassan.


Lillsonen har redan full action i skolan,övningskör redan och pluggar för fullt i teroriböckerna. Så det ska de göra ett par veckor, ämnet transport då.


Och på fredagarna, vanliga kärnämnen, och även de ämnen som han pluggar extra till för behörighet till högskola. ( Svenska och engelska)


Om ett par veckor ska han praktisera två dagar i veckan, åka med i lastbil, så han får vänta bara tills han och skolan hittar nån han kan åka med. Själv kollat har han gjort, men inte hittat nån än, och då får skolan hjälpa till, och de har ju även kontakter..


Nä nu blir det dusch och senare en långpromenad..


Hasta la!!



Av anette - 19 augusti 2013 18:13

 



Här är jag :) ifall nån undrar! Fast jag dreglar inte som den söta apan, hade jag haft choklad hemma så kanske *s* men det kan jag inte äta , tja ibland en bit bara om magen inte är i kaos..


Inte direkt hänt så mycket sen sist, inget kuligt i alla fall.. Hälsan kunde det väl varit bättre med, men det blir det väl med tiden..


Varit hemma från jobb i snart 2 veckor, och sjukskriven till den 4 september, sen uppföljning hos läkaren innan sjuks går ut..


Inte så pigg heller kanske just nu, eller snackig och social.. magen och stressen har för tillfälligt tagit över vardagen här, vill inte säga allt heller..


Så en dag i taget är vad som gäller, väntar på läkarintyget som jag ska skicka till chefen, men inte kommit än, och väntar på några provsvar, samt på 2 remisser..


Och min jävla laddare har gått sönder hm fattar nada.. är inte våldsam mot mina laddare, eller !! de varar endast ca 3-6 månader.. Så får fixa en ny, och tills dess e min mob död :(..


Hasta la vista!!




Av anette - 23 juli 2013 19:46

 




jaha då kanske jag kan dra mer på bananerna nu :) Fått svar på kaliumvärdet idag, och det var normalt.. Gluten provet fick jag inget svar på, kanske tar längre tid...


Fast bananer e ju gott, och en av de få frukt som jag kan äta för magen.. Och själv tror jag att även värdet har sjunkit oxå för att jag inte har ätit så mycket värktabletter den senaste tiden, alvedon och voltaren, har läst att det oxå kan dra ner på värdet..


Skönt med värme och sommar :) man fan jobbigt att svettas hela tiden *s* fläkten igång här oxå tack och lov..


Idag kom jag hem 17 10, tog lite mer än två timmar att komma hem, missade en grön buss sen vänta nästan en halvtimme på den gule..


Dammsugit, tvättat golven, städat shithouse och håller på att tvätta nu.. Lillsonen har oxå fixat, och brukar hjälpa till , men jag gillar att ha att göra oxå, sen gillar jag att städa och vara igång   han åkte till Malmö när jag var på väg hem :) kanske vi åkte förbi varandra..


Han ska övningsköra med sin pappa, och sover där tills imorgon.. Storsonen fick jag se helgen då han sov över här, sen jobbade jag extra i söndags..


Oj kl e snart 20 00.. Slänga tvätten i tumlaren, sen egenvård *s* förrutom duscha då :) fotbad och fila fötterna, raka benen får jag väl göra oxå haha växer snabbare nu för tiden, märkligt det , åldern !!


Sen ska jag ha kroppsskrubb på halsen,  ansiktsmask med doft av hallon och hm mandarin eller vad det nu var..


Sen ringa mor min i några minuter bla bla och sen kasta mig i soffan kl 21 00 och se film innan Zzzzzz upp med tuppfan imorgon lite efter 04..


Hasta la!!


Dagens:



  Haha så cool !!

Av anette - 17 juli 2013 17:28

 



Någon har tydligen vattnat det   så ibland är kanske gräset grönare på andra sidan hm!!


I alla fall så älskar jag det gröna :) detta foto är taget när jag satt i en bil och åkte förbi landsvägen på väg till Kågeröd..



Precis ätit här nu, par små köttbullar som endast var kryddade med örtkrydda och lite peppar, ett kokt ägg och lite spenat ;) ganska gott faktiskt, förresten var nog en timme sen jag åt, inte ont i magen, än i alla fall, lite större är magen, men dock lite bara :)..



Var och promenarade ca 40 minuter efter jag hade varit på vårdcentralen.. Tog prover, och skrev på papper om att byta läkare tjohooo skrev den kvinnans namn, som ringde mig förra veckan..


Glömde skriva på förra inlägget , förrutom de krämpor så tror jag att jag håller på att bli riktigt gammal haha pinsamt hm ja va fan asså..


Menar att jag troligen är i övergångsåldern?!! så får ringa till vårdc om det, finns tabletter mot det har jag hört. Måste vara det!! Får såna värmesvallningar, eller vad det heter..


Inte för att det är varmt och sommar, haft det ett tag.. Kan sitta i soffan med linne pust sen börjar det suck varm i huet, röd om kinderna, på med fläkten.. Sen efter nån minut så fryser jag.. Skitjobbigt bläää


Tycker inte att det är mycket med mig nu för tiden, krämpor, gnäll gnäll *s*



Ska snart ut och gå igen, blir väl nån halvtimme och sen kan jag lika gärna möta upp lillsonen vid bussen halv 7.. han har varit i malmö, träffat och spelat fotboll med kompisar..


Hasta!!

Av anette - 17 juli 2013 17:05

   på min lediga dag :) gäsp då!!





Hur kan jag då vara trött, precis haft semester *s* fast om jag tänker efter så är det inte konstigt att jag är mer eller mindre konstant trött tycker jag..


Flera faktorer det handlar om egentligen, mest tror jag det har att göra med mina magproblem, trötthet är ett av sympomen av IBS..


Att jag kanske inte får i mig alla näringsämnen, men kan ju fan knappt äta, lågt kaliumvärde infattar oxå trötthet.. Det gamla kaliumprovet som jag gjorde om är i dimman *s* så gjort om ett idag, då jag även tog prov för gluten, vilket jag tror jag inte har.. Men lika bra att sen kunna utesluta den analysen, IBSen som spökar när det gäller gluten, och mycket annat..


Sömnen är si så där, halvkass och ständig värk i armar/axel/rygg.. Kramper hit och dit med magen usch, illamående..


Stressad över att bli stressad hm vid stress blir magen uppjäst som en jäkla fotboll, kramper , kallsvettig.. Men jag måste ju fan kunna jobba :( ibland hinner jag inte vara där mer än 30 min, sen är det kört..


Kanske jag ibland oxå stressar upp mig där, att jag vill så mycket.. Igår och i förgår var magen ok på jobb :) sa till mig själv, det jag inte hinner, hinner jag inte.. ta det mer lugnt, men ibland är det mycket att göra, svårt då att inte känna mig stressad..


Sen allt åkande med bussar, väntandes och bytandes som tar ca 2 arbetsveckor per månad, förrutom att jag är på jobb heltid..


Vakna på morgonen och undra: kan jag äta idag egentligen? och vad??


Näää inte fan konstigt att jag alltid är trött hahaha...


ja byta jobb i närheten måste hända snart, dietist är på gång, promenerar mer och oftare nu.. Så det kommer säkert att bli bättre snart :))..


Av anette - 17 juli 2013 14:49

 
 

IBS – känslig tarm

IBS innebär att man har olika besvär som har att göra med mag-tarmkanalen. Namnet är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome. Det finns inte något bra namn för IBS på svenska, men funktionella tarmbesvär används ofta eftersom det finns en rubbning i hur man upplever att tarmen fungerar. Sjukdomen brukar även kallas kolon irritabile eller känslig tarm. Det är inte klarlagt varför man får sjukdomen.

IBS smittar inte och kan inte utvecklas till cancer eller något annat allvarligt. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor och börjar oftast i 30- till 40-årsåldern.

Symtom

Typiska besvär är

  • magont, som går över när man tömmer tarmen
  • förstoppning eller diarré, ibland växlande mellan bägge
  • att besvären ska ha förekommit under lite längre tid än vad en vanlig magsjuka brukar göra.

Det är även vanligt med gasbesvär och att man inte känner sig färdig efter ett toalettbesök.

Behandling

Man har ofta IBS under många år med varierande grad av besvär, som kan lindras mycket genom att man undviker viss mat. Någon botande medicin finns inte, men det finns flera olika läkemedel som kan minska besvären.

Det finns inget råd som hjälper alla med IBS, utan man måste själv pröva sig fram till vad man mår bäst av. Regelbundna toalettbesök och motion brukar också göra att man mår bättre.

När ska man söka vård?

Man kan kontakta en vårdcentral om man orolig för sina besvär eller har besvär trots att man har prövat att behandla sig själv och om man tycker att besvären stör vardagen.

Man bör kontakta en vårdcentral om man

  • är över 50 år och får besvär som man inte har haft tidigare
  • går ner i vikt snabbt eller tappar aptiten
  • har diarré i mer än en vecka
  • har blod i avföringen eller svart avföring.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Visa mer

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

  • Mag-tarmkanalen 

    IBS drabbar främst tjocktarmen.

    Mer information

    När man sväljer mat går den först igenom mMag-tarmkanalenmatstrupen och sedan passerar den i tur och ordning

    • magsäcken


    • första delen av tunntarmen – tolvfingertarmen

    • resterande delar av tunntarmen

    • tjocktarmen

    • ändtarmen.

    På vägen genom mag-tarmkanalen sönderdelas födan och näring tas upp till blodet genom små blodkärl som finns framför allt i tunntarmsväggens slemhinna. I tjocktarmen sugs vätska upp så att avföringen blir lagom fast.

Maten sönderdelas i mag-tarmkanalen

När man sväljer mat går den först igenom matstrupen. Sedan passerar den i tur och ordning

  • magsäcken
  • första delen av tunntarmen – tolvfingertarmen
  • resterande delar av tunntarmen
  • tjocktarmen
  • ändtarmen.

Alla delarna kallas tillsammans för mag-tarmkanalen. Maten ska på sin väg genom munhålan, matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen delas sönder i allt mindre delar. Födoämnena ska sedan tas upp till blodet genom små blodkärl som finns framför allt i tunntarmsväggens slemhinna. I tjocktarmen sugs vätska upp från tarminnehållet så att avföringen blir lagom fast.

Ökade besvär från tarmen
Längs tarmen löper muskler som arbetar på ett speciellt sätt, både för att det som finns i tarmen ska blandas, och för att det ska föras fram genom tarmen på rätt sätt. Tarmens rörelsemönster kallas för peristaltik. Rörelserna ger upphov till en tryckvåg som pressar tarminnehållet mot ändtarmen, på samma sätt som när man klämmer ut innehållet ur en kaviartub.

Rörelserna styrs av ett samspel mellan nerver och hormoner i tarmen och via nervbanor till och från hjärnan. Om man har IBS så har man en ökad retbarhet i nerverna i detta samspel. Det gör att tarmen kan upplevas som extra känslig.

Bra namn för IBS på svenska saknas

Det finns inte något bra namn för IBS på svenska, men funktionella tarmbesvär används ofta eftersom det finns en rubbning i hur man upplever att tarmen fungerar. IBS är en förkortning av det engelska namnet på sjukdomen, irritable bowel syndrome, som betyder ungefär lättretbar eller känslig tarm. Sjukdomen brukar även kallas kolon irritabile. IBS och kolon irritabile används lite blandat i texter, men de är båda uttryck för samma sak. Om man söker på internet kan stavningen ibland vara colon irritabile.

Sjukdomens orsaker är okända

Trots att det har forskats mycket om IBS är det inte känt vad sjukdomen beror på. IBS anses vara en sjukdom där flera olika saker tillsammans bidrar till besvären, bland annat psykosociala faktorer, förändringar i funktionen av tarmens egna muskler och nerver tillsammans med samspelet med nerver till och från hjärnan.

Många människor som har IBS-besvär upplever att orsaken skulle vara överkänslighet mot något i kosten. Därför försöker de bli av med sina besvär genom att ändra kostvanorna. Det finns vissa råd som man kan följa, men många gånger ger stora kostförändringar bara upphov till bristsjukdomar.

Det finns inget som talar för att sjukdomen är smittsam.

Många har besvär

Av de som söker hjälp för mag- och tarmbesvär har sex av tio IBS. Dessutom finns det många människor med samma besvär som inte söker vård.

IBS börjar vanligen i 30- till 40-årsåldern. Men sjukdomen kan likaväl börja när man är barn som i 60-årsåldern. Om man är ung behövs en mindre utredning än om besvären startar när man är äldre. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor.

Vad kan man göra själv?

Eftersom det inte är klarlagt varför man får IBS är det svårt att veta hur man ska göra för att inte få sjukdomen. Förmodligen blir besvären värre av stress och oregelbundna mat- och toalettvanor. Om man har IBS ska man försöka följa råden under kapitlet Vård och behandling så gott det går.

Kan inte leda till cancer

IBS kan ibland ge mycket besvär och göra att livskvaliteten blir sämre. Men sjukdomen kan inte utvecklas till cancer eller någon annan allvarlig sjukdom. Det är heller inte någon sjukdom som kan botas med operation. Därför behöver man inte vara orolig för att man ska få stomi, "påse på magen", om man har IBS.

Fäll ihop

Symtom och diagnos

Symtom och diagnos

Magont, gaser, förstoppning och diarré

De typiska besvären när man har IBS är

  • magont, som går över när man tömmer tarmen
  • förstoppning eller diarré, ibland växlande mellan bägge
  • ibland andra besvär som hjärtklappning, täta vattenkastningar, värk i underlivet.

För att få diagnosen IBS ska besvären ha börjat för minst sex månader sedan. Man ska ha haft smärta eller obehag i magen minst tre dagar per månad under senaste tre månaderna.

Om man har IBS brukar man dessutom ha besvär med gaser men också besvär från andra delar av kroppen.

Ont i magen

Man kan ha ont i magen på olika ställen och på olika sätt. Man kan till exempel få kraftigt magknip som beror på att gaser spänner ut tarmen. Den smärtan sitter för det mesta under någon av revbensbågarna, eller till vänster i nedre delen av magen. En molande värk kan uppstå när tarmen drar ihop sig. Smärtan blir ofta värre efter att man ätit, men minskar efter avföring.

Förstoppning och diarré

Avföringen växlar ofta mellan lös och hård. Ibland kan det vara en hård klump som kommer först och sedan blir det nästan diarré. Man kan också ha bara diarré eller bara förstoppning. Ofta har man en känsla av att man inte har tömt tarmen tillräckligt trots att man just har varit på toaletten. Ibland kan det tränga på så mycket att man måste skynda sig för att hinna till toaletten.

Gaser i magen

Ett stort bekymmer när man har IBS kan vara att man har mycket besvär av gaser i tarmarna. Gasbesvären kan göra att man släpper sig vilket kan kännas generande, men oftast blir mängden gas inte så stor att det luktar. Eftersom besvären brukar komma och gå kan man ibland vara fri från besvär långa perioder. Sedan kan det komma en period med mer besvär igen.

Gaserna kan ge ordentlig smärta i magen. Det beror antagligen på att tarmen plötsligt spänns ut i samband med att gasbubblorna flyttar sig.

Man kan känna sig uppblåst i magen av gaserna, och ofta blir det värre under dagen. Vid IBS har man inte alltid ökad mängd gas i tarmarna men ibland kan det vara så. Då kan det till exempel vara svårt att få ihop skärpet, eller att knäppa kjolen på eftermiddagen. Gasbesvären kan också bli värre efter att man har ätit vissa maträtter som till exempel kål, bönor och lök. Fibrer är gasbildande, och allt för mycket fibrer i maten eller fibrer i läkemedel mot förstoppning kan göra att gasbesvären blir värre.

Ovanligt att man har ont på natten

Det är inte så vanligt med smärtor under natten. På morgonen brukar besvären vara borta och magen känns inte längre så uppsvälld. Det beror förmodligen på att besvären är som värst när tarmen arbetar, det vill säga på dagen. Dessutom lämnar en hel del gaser ändtarmen under sömnen vilket gör att magen känns mindre svullen på morgonen.

Andra besvär

Den ökade retbarheten eller irritationen gäller inte bara tjocktarmen utan hela mag-tarmkanalen. Man kan alltså ha ökad retbarhet även i matstrupen eller i magsäcken. Det kan göra att man blir illamående.

Man kan också ha en ökad retbarhet i andra organ i kroppen, till exempel i könsorganen och urinvägarna. Det kan innebära att man behöver kissa oftare, vilket ibland kan förväxlas med blåskatarr. Det är inte heller ovanligt att man kan känna ett tryck i underlivet.

Kvinnor med IBS har ofta ont vid samlag och, om de inte använder p-piller, kraftig mensvärk.

Symtom från nervsystemet

Om man har IBS är det vanligt att man har ont, är orolig och mår dåligt. Man kan då få symtom från nervsystemet, som till exempel

Så ställer läkaren diagnos

Om man har IBS brukar alla blodprover och undersökningar visa att ens värden är som de ska. Det finns inget speciellt prov visar att man har IBS utan det är vilka besvär man har som avgör om man får diagnosen. Det finns speciella kännetecken som läkaren utgår från när diagnosen ska ställas. Därför är det viktigt att man beskriver sina besvär, var man har ont och vilka problem man har med tarmarna.

Ofta får man lämna blodprov och avföringsprover och även genomgå andra undersökningar. Det är för att läkaren ska kunna utesluta att det finns någon annan orsak till besvären.

Olika undersökningar

För att utesluta till exempel cancer brukar man få lämna blodprov och avföringsprov. Om man är ung och har typiska IBS-besvär och blod- och avföringsproverna inte visar något ovanligt kan läkaren ställa diagnosen IBS utan ytterligare undersökningar.

Man kan få liknande symtom som vid IBS om man exempelvis har glutenöverkänslighet, om man inte tål mjölksocker eller om man har någon inflammatorisk tarmsjukdom som till exempel Crohns sjukdom eller ulcerös kolit. Om blodprovet tyder på att man har en intolerans mot gluten eller om man har besvärande diarré brukar man få genomgå en utredning med rektoskopi eller koloskopi.

Blodprover

Blodprov för blodvärde och sänka brukar ingå i utredningen. Eftersom överkänslighet i tarmarna kan ge liknande besvär som IBS, till exempel överkänslighet mot gluten, får man ibland lämna blodprov för att det ska kunna kontrolleras. Man kan även få lämna ytterligare blodprover om det behövs för att utesluta annan sjukdom.

Avföringsprover

Blod i avföringen eller blodbrist kan tyda på att man har en annan sjukdom än IBS. För att vara säker på att det inte finns blod i avföringen får man också lämna ett avföringsprov. Det visar om det finns så små mängder blod att de inte syns för blotta ögat. Provet tar man själv hemma med provtagningsmaterial som man får med sig.

Rektoskopi

På mottagningen brukar läkaren göra en så kallad rektoskopi. Det är en undersökning där läkaren tittar upp i ändtarmen med ett plaströr som är ungefär lika tjockt som en tumme, eftersom den delen av tarmen inte syns så bra på röntgen. Rektoskopi kan till exempel visa om man har en inflammatorisk tarmsjukdom, så kallad ulcerös kolit.

Koloskopi och röntgen

För att utesluta cancer och inflammation i tarmen kan tjocktarmen röntgas eller undersökas med koloskopi. Cancer i tarmarna förekommer i stort sett inte före 40-årsåldern.

Koloskopi är en undersökning där läkaren med en böjlig slang via ändtarmen kan se hela tjocktarmen. Då finns också möjlighet att ta prov från slemhinnan för undersökning i mikroskop. När tjocktarmen undersöks med röntgen eller koloskopi är det vanligt att läkaren hittar små fickor i tjocktarmen. De fickorna får man med åren och har inte något samband med IBS.

Uppföljning för att utesluta inflammation i tarmarna

För att vara säker på att man verkligen har IBS när besvären är långvarig diarré kan man efter ett halvt till ett år behöva lämna nya prover och undersökas på nytt med koloskopi med prov från slemhinnan. Det görs för att läkaren ska kunna utesluta att besvären beror på en inflammation i tarmarna. Ulcerös kolit och Crohns sjukdom är exempel på sjukdomar med tarminflammation som kan ge diarré.

IBS delas in i olika undergrupper

IBS delas in i olika undergrupper beroende på vilken konsistens avföringen har. Diagnosen kan alltså bli

  • förstoppnings-IBS
  • diarré-IBS
  • blandad IBS.

Att få diagnosen IBS

När man får veta att man har IBS kan det kännas lugnande om man tidigare varit orolig för att ha fått en allvarlig sjukdom. Men lättnaden över att det inte var något allvarligt kan också göra att man bara uppfattar att allt är som det ska och glömmer att ställa viktiga frågor om vad diagnosen IBS innebär. Då kan det vara bra att höra av sig till läkaren igen och ta upp det man glömde fråga om eller undrar över. Det kan vara bra att skriva ner sina frågor inför samtalet så att man inte glömmer det man funderat över.

Eftersom sjukdomen kan ge besvär under en längre tid är det viktigt att man har så bra information om den som möjligt. Om man förstår varför man har besvär, minskar oron och det blir lättare att leva med sina magbesvär. Under åren kan den som har IBS också växla till att få besvär av dyspepsi, känslig mage. En period kan det vara det ena och en annan period det andra.

 
Fäll ihop

Vård och behandling

Vård och behandling

Besvären avgör om man ska behandlas

IBS är vanligtvis en sjukdom man har under många år och där graden av magbesvär varierar under årens lopp. Om man inte har blivit frisk inom två år är sannolikheten stor att besvären blir bestående.

De allra flesta kan lära sig att leva med besvären, som kan lindras mycket genom att man undviker viss mat. Någon botande medicin finns inte, men det finns flera olika läkemedel som kan minska besvären.

Om man är orolig för sina besvär eller har så stora besvär att man själv tycker att man behöver behandling är det dags att kontakta sin vårdcentral. Läkaren vill då veta

  • hur ont det gör
  • hur stora problem det är med lös eller trög mage, eller om det växlar mellan löst och hårt
  • hur stora gasbesvären är.

Depression, stress och oro kan ge mer besvär

Även om depression, stress och oro inte är orsaken till IBS kan besvären öka av detta. Därför är det viktigt att tänka över sin livssituation och, om det finns sådana faktorer, försöka påverka dessa.

Det finns många kostråd för hur man ska göra för att minska besvären, men det finns inget råd som hjälper alla med IBS. Man måste själv pröva sig fram till vad man mår bäst av. Det är, under en period med besvär, ofta att man äter snarare än vad man äter som ger mer besvär. Det är det här som gör det så svårt att finna något speciellt som alltid ger besvär. Ibland kan man äta nästan vad som helst medan andra gånger ger det mesta som man äter besvär. Många som har IBS brukar må bättre av små och lite tätare måltider. Fet mat brukar ge mer besvär.

Mat med mycket fibrer kan minska förstoppningen men gör sällan att man får mindre ont. Det är viktigt att välja rätt sorts fibrer. Så kallade lösliga fibrer från till exempel frukt kan ibland minska besvären medan olösliga fibrer, framför allt från de olika sädesslagen, snarast ger mer besvär.

Regelbundna toalettbesök

Det är bra om man kan försöka skaffa sig regelbunda vanor för tömning av tarmen. Man ska inte låta bli att gå på toaletten om man känner trängning till avföring.

Motion kan hjälpa

Man brukar få rådet att motionera. Det finns inga undersökningar som visar att besvären av IBS minskar vid motion, men det brukar göra att man mår bättre rent allmänt.

Läkemedel kan minska besvären

Eftersom det inte är känt exakt varför besvären vid IBS uppstår, finns det heller ingen botande behandling. Det finns alltså inget läkemedel som är riktigt bra. Däremot finns det flera olika läkemedel som kan minska besvären. Vilket läkemedel som är bäst beror på just de besvär som man själv har. Det är viktigt att man förstår precis hur läkemedlen ska tas. Är man osäker kan man fråga sin läkare eller på apoteket.

Vissa läkemedel är receptfria men om man behöver större mängder under längre tid kan det bli lite billigare att få recept utskrivet av en läkare.

Viktigt att välja rätt laxermedel

Laxermedel är receptfria. Har man förstoppnings-IBS är det viktigt att välja rätt sorts laxermedel. Sådana medel som förbättrar avföringens konsistens kan användas, även under längre perioder. De kallas för bulkmedel. Exempel på bulkmedel är Lunelax, Vi Siblin och Inolaxol. Bulkmedel kan öka gasmängden i tarmen, därför kan man börja försiktigt och se hur det går.

Man bör vara lite försiktig med laxermedel som retar tarmen. Tar man för mycket kan de ge diarré och på det sättet försämra besvären. Exempel på tarmretande laxermedel som innehåller det verksamma ämnet bisakodylär är Dulcolax och Toilax. Det finns också laxermedel som innehåller det verksamma ämnet natriumpikosulfat, till exempel Cilaxoral och Laxoberal. Om man är så förstoppad i magen att sådana läkemedel behövs, ska man alltid rådgöra med sin läkare.

Det är viktigt att tänka på att det också kan finnas tarmretande ämnen i en del naturläkemedel. Därför ska man alltid fråga innan man köper något sådant.

Läkemedel som jämnar ut gaser

Om man har stora besvär med gaser finns det läkemedel som jämnar ut gaserna i tarmarna. Exempel på sådana är läkemedel som innehåller det verksamma ämnet dimetikon, som till exempel Minifom och Dimetikon. De är receptfria. Mängden gas minskar inte så mycket, men smärtan som gaserna orsakar kan ibland minska.

Gammal metod kan minska gasbesvär

En gammal metod att minska gasbesvär är att använda "pip och värme". Genom att föra in en lavemangspip i ändtarmsöppningen och sedan lägga sig på höger sida med en värmedyna på magen brukar gaserna komma ut inom någon halvtimme. Uppblåsthetskänslan kan minska eller försvinna.

Andra läkemedel

Förutom läkemedel mot trög eller lös mage och gaser kan läkaren skriva ut läkemedel som har en kramplösande och lugnande effekt på tarmen.

Svåra besvär med diarré kan behandlas med receptfria stoppande mediciner som innehåller loperamid. De här stoppande läkemedlen kan orsaka förstoppning, så om de ska användas för annat än för tillfälligt bruk bör man diskutera det med sin läkare först.

Äldre läkemedel mot depression kan också lindra magbesvären. Den gruppen av mediciner kallas tricykliska antidepressiva läkemedel. Exempel på sådana är Anafranil, Klomipramin och Saroten. När man behandlas för IBS är dosen lägre än när man behandlas för depression.

Även de nyare antidepressiva läkemedel, så kallade SSRI-preparat kan ibland hjälpa vid IBS. De kan även göra att man rent allmänt mår bättre.

Iberogast är ett växtbaserat läkemedel som vid IBS kan hjälpa mot uppkördhet, magknip och illamående.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Om man har IBS kan kognitiv beteendeterapi, KBT ibland vara till hjälp. KBT går ut på att man ska må och fungera bättre genom att förändra sitt beteende och hur man uppfattar sig själv och sin omgivning.

Hypnos

Avslappning kan ibland göra att innehållet i tarmen får ett bättre flöde. Hypnos kan vara ett sätt att slappna av och därigenom försöka få tarmrörelserna att fungera bättre.Vart vänder man sig?Vanligtvis vänder man sig till vårdcentralen där utredning och behandling görs av en läkare. Om besvären är lite mer svårtolkade kan man få en remiss till en medicinklinik eller en specialist på mag- och tarmkanalens sjukdomar, en så kallad gastroenterolog.

När man väl har fått diagnosen IBS är det bäst att man får behandlingen hos en läkare på sin vårdcentral. Detta eftersom det ofta finns andra besvär som kan höra till IBS. Läkaren kan avgöra om så är fallet eller om en utredning behövs.

Behandlingen har få risker

De enda riskerna med behandlingen av IBS är de eventuella biverkningar som medicinerna kan ha. De läkemedel som används har inga allvarliga biverkningar. Man kan fråga sin läkare om eventuella biverkningar. Apotekspersonalen kan också svara på sådana frågor.

Man kan bli sjuk igen

Eftersom det inte går att komma åt själva orsaken till besvären finns det alltid en risk att de kommer tillbaka. Det gäller även om besvären är helt borta. Det är vanligt att man har långa perioder när man känner sig helt frisk. Sedan kan det komma en tid med mer besvär, framför allt om man är stressad, glömmer att äta eller gå på toaletten regelbundet.

Om det blir värre

Man har inte större risk än andra att få cancer i tarmen om man har IBS. När man har IBS blir man van vid att känna av sin mage, och snart lär man sig vad som hör till sjukdomen och inte. Skulle det dyka upp helt nya symtom som man inte känner igen ska man kontakta läkare för att undersöka om man har fått en helt annan sjukdom.





Vissa livsmedel är mer gasbildande än andra, till exempel bönor, lök, selleri, vitkål, brysselkål, ärter, linser, äpple, päron, torkad frukt och livsmedel sötade med sötningsmedel (saft, sylt, läsk, läkerol, tuggummi). Det är oftast mängden av ett gasbildande livsmedel som orsakar problem och inte livsmedlet i sig. Vad som orsakar besvär är väldigt individuellt så var försiktig med att utesluta livsmedel. Börja med att reducera mängden och se hur du reagerar, öka sedan i små etapper tills du når en nivå där du inte längre har besvär.


För att motverka förstoppning kan du pröva att sakta öka mängden fiber i din kost ifrån exempelvis grovt bröd, knäckebröd, grova flingor, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär.  Tänk på att dricka mer vatten om du ökar fibermängden samt att röra på dig dagligen för att stimulera tarmens motorik.


Kostbehandling vid IBS är svårt eftersom samma mat kan utlösa olika besvär vid olika tidpunkter. Tyvärr finns det inga specifika kostråd som kan bota IBS men det finns generella råd som kan mildra symptomen för förstoppning, kramp, gas och illamående vid IBS.

Det enklaste rådet för att minska risk för symptom efter måltid är att äta regelbundet, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål. Genom att äta regelbundet undviker man att äta för stora portioner, vilket i sin tur minskar risken att få symptom. Tänk på att äta i lugn och ro och att tugga maten ordentligt så att magen inte får stora bitar att jobba med.



Så börja med att ta bort allt mjöl i alla former (bröd, flingor, pasta, couscous mm), gluten (finns tyvärr tillsatt lite var stans) och mejeriprodukter (Börja med alla, men både grädde och ost brukar snabbt kunna läggas tillbaka) . Låter trist, men vi börjar här. Sätt en gräns på tre månader i kalendern.

Vad ska du undvika? Jo, allt som irriterar och ökar inflammationer. Hårda fibrer, allt som kallas fullkorn och kli, fungerar som sandpapper på ett skrubbsår. Så knäckebröd och fullkornsprodukter ska helt bort. Troligtvis för alltid.

Omega 6 ökar inflammatoriska processer i din tarm, alltså kan förvärra dina problem. Så vi vill skapa en bra balans mellan omega 6 och omega 3.

Byt margariner mot Bregott eller smör.
Ta bort hel och halvfabrikat som är proppfulla med omega 6.
Byt ut solrosolja och majsolja mot de nyttiga raps- och olivolja. (Men fortfarande är smör bättre eftersom de nyttiga oljorna ändå innehåller en ganska stor del omega 6)

Vad ska du lägga till?
Nummer ett är Omega 3! Vissa tål fett ganska dåligt när tarmen bråkar, då är det omega 3 som ska prioriteras. 1-2 gram gurkmeja (smaklös gul helt vanlig krydda) är bra vid alla tarmsjukdomar. Lätt att lägga till sin dagliga kost. (Gurkmeja – curcumin,  når tjocktarmen

)




Mat som relativt ofta ger besvär enligt olika studier
mjölkprodukter
vetemjöl
kaffe/te
ägg
lök
ärtor
potatis
frukt
paprika
soja
fläskkött
Framförallt kolhydratrik föda och fett kan förvärra symtomen (men även kaffe, alkohol och starka kryddor)
Det kan vara en mängdfråga eller kombinationsfråga om ett födoämne ger symtom eller ej
Symtomfrihet vid kostförändringar är alltså inte detsamma som att ha en specifik överkänslighet

Gasbildande grönsaker och frukter
Kål: vitkål, brysselkål, broccoli, kålrot
Baljväxter: framförallt torkade ärter och bönor
Paprika
Svamp
lök
Fryst majs

Frukt framförallt omogna frukter
rått Äpple
rått Päron
torkad frukt
All frukt i måttlig mängd max 2 st per dag

Mindre gasbildande
sallad
skalad gurka, inlagd gurka
squash, succini
morot
tomat
avokado
oliver
spenat
Konserverad majs
kokt palsternacka
rödbetor
sparris
svartrot

Kokta frukter
Melon
Banan
Mjuka frukter såsom persika, aprikos, nektarin etc
ananas,
citrusfrukter
Bär

Av anette - 12 juli 2013 21:16

 




Myskväll!! Myskläderna, soffan med kuddar och lite kaffe :) och gurkbitar *s* film oxå kl 21 45 Takers (action) verkar fet  ..


Lillsonen är i Malmö sedan tidigare idag, skulle övningsköra med sin pappa :) Han ringde innan ikväll, sa att det gick bra, och kört på landet och motorvägen..


Njöt denna morgon med :) sol, kaffe och rock i öronen.. Ganska så brun nu *s* Fast jag ser jätterolig ut naken nu   hm ..


Fick hem brev häromdagen att en läkare från vårdc skulle ringa mig idag 13 10, men dock inte min Läkare *s* Hon har varit frånvarande länge den.. Finns säkert skäl till det, men jag behöver en tillgänglig Läkare :) ibland i alla fall, inget hattande, och halvdana besked om när jag kan få tag i henne..


I alla fall, så ringde det en annan :) tack o lov för det.. Ville medd att min lälare inte e tillgänglig typ ( a fan )..

Och ville kolla hur jag mår med min mage..


Berättade hur jag mår, och att Läkaren från Eslöv har skrivit ut medicin, att magen känns lugnare och inte så svullen alltid.. Men inte helt ok ändå..


För jag vågar knappt äta ordentligt heller, berättade för henne om mina försök till dietist och att jag inte fått hjälp..


Hon sa och tyckte att eftersom jag har kraftiga magproblem, inte bara IBS utan även magkatarr och laktosintolerant, så kunde det vara knepigt och jobbigt för mig..


Då även tyckte hon det var självklart att hon skulle fixa remiss till det :)) Amen och tjohooo på det, äntligen!!....


Jag sa även att jag ville byta Läkare *s* hon sa bara att jag skulle säga till på vårdc.. Så det ska jag göra nästa onsdag, då jag ska till för att ta två prover, det ena var för gluten, som jag frågade om jag fick ta, och det var inga problem..


Oj filmen börjar om 10 minuter, får snabba mig nu *s* 


Just det :)) Var på kalas ikväll hos brorsan och hans familj, åkte med mina föräldrar... Alltid kul att se barn öppna sina paketer.. var 3 töser som firades.


Roligt att träffa barnen oxå, de är för goa och brorsans minsta :) fan va söt och duktig hon är, kan prata mycket, bra minne har hon, och humor har hon med.. Brorsans två andra töser, ville visa mig att de kunde hoppa och ha sig *s* ute på trädgården, på studsmattan..


Nä nu får jag logga ut från datan, tiden går tjohejj!!


Hasta !!




 


Ovido - Quiz & Flashcards