Alla inlägg den 28 februari 2012

Av anette - 28 februari 2012 20:29

 




Då kanske man undrar om denna dagen ha varit förvirrand, mer än vanligt hm.. Inga byttor eller krokar, inga kärnor i heller..

 

Det har mest handlat om  ja att följa den röda tråden ( varför just röd) plommonlila e ju fint det med ;).

 

Handlat om salutogent synsätt, salutogena faktorer i olika perspektiv, med alla dess verktyg haha ja krokarna e kanske med..  Generella och subjektiva teorier..

 

Terori om känsla av sammanhang, begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet..

 

ja varit på föreläsning eller tja utbildning hela dagen, intressant det.. Genom jobbet.. Salutogen/individcentetrerad omsorg i praktiken.. Meningen att få ideer och tankar , salutogena i det vardagliga arbetet..

 

Och vad betyder då detta kan man undra ?! salutugena = har kopierat..

 

Begreppet salutogenes myntades av Aaron Antonovsky (1923-1994), professor i medicinsk sociologi vid Ben Gurion University of the Negev, Beersheba, Israel. Salutogenes betyder hälsans ursprung och härrör från latinets salus (hälsa) och grekiskans genesis (ursprung). Det salutogena perspektivet fokuserar på vilka faktorer som orsakar och vidmakthåller hälsa mer än vad som orsakar sjukdom (patogenes). Antonovskys svar på frågan om var en individ befinner sig på kontinuumet hälsa-ohälsa var "Känsla av sammanhang" (KASAM).



Hade två föreläsare, men mest en som pratade.. Och han som pratade mest :) är psykolog och beteendevetare.. Gissa om det var kul att lyssna trots förvirring haha jag som gillar analysering och alltid har ( varför framför mig ) svårt att förklara haha

 

Sagt det innan men synd att jag inte har hue till att plugga svårare stuff, hade velat bli beteendevetare.. ja kanske det låter fånigt eller hm men men .. Hade inte tvekat i alla fall..

 

ja det har pratats om människosyn..Självkännedom av sig själv och hur man tror att andra uppfattar en.. Och att förstå hur den andra förstår, och inte bara förstår :) *s* ja det var inspirerande..

 

Man kan förstå en person, nån man känner eller någon boende.. men förstår man vad den personen förstår, ja det e verkligen skillnad på det..

 

pratats om varför man jobbar och gör som man gör, och vet man varför?.. Och vem är man där för?..

 

En sak mannen sa var även om en ordspråk :  Behandla andra som du själv vill bli behandlad.. Då sa han, Tänk om jag inte vill bli behandlad som den andra tror hm inte tänkt på det så innan på detta vis..

 

Nä det e ju klart, hur vet man det egentligen.. Och hur vet jag hur den andra vill bli behandlad hm , åter genom mitt eget tankesätt och värderingar , ja men den andra kanske inte har samma tankesätt ju.. ja intressant detta med tänkande och analysering från olika perspektiv ( ja vinklar oxå)..

 

Diskussion i allmänhet oxå att inte ta för givet, t ex att man inte vill, tycker om, inte tycker om något för alltid..

 

Bara för jag älskar ketchup nu haha så ska inte det tas för givet att jag kommer att göra det om 10, eller 30 år.. Oxå tankeställare faktiskt i yrket, att prova sig fram med att se signaler om vad brukaren vill och inte vill, det ändras ju oxå så klart ( kanske inte för alla, men det vet man inteju förrän morgondagen kommer, eller nästa).

 

Ja detta inlägg kanske inte e så kul haha men har den ju mest för vad jag känner är viktigt, viktigt för mig :) sen om här ingår många vinklar eller krukor med dess kärnor hm ja så får det bli..

 

Så nu ska den analyserade bitchen ( jag ) kasta mig åter här i soffan och mysa.. Kolla på film, och ta mig en mackjääävel...

 

Hasta la..

 

dagens:

 

  

Ovido - Quiz & Flashcards